鎖住的青春 II

時間過得快,記憶也忘得快,唯有留下幾句給自己.........   把最想忘記的都記下.........

编辑 | 删除 陳惠敏細訴大佬生涯 自爆偷食日女星

户口已锁 发布于:

縱 橫 電 影 界 數 十 載 的 陳 惠 敏 , 演 活 無 數 膾 炙 人 口 的 角 色 , 其 江 湖 大 佬 形 象 更 是 深 入 民 心 。 鐵 漢 也 有 柔 情 一 面 , 早 前 他 接 受 網 上 節 目 《 Net 人 飯 局 》 訪 問 , 暢 談 他 與 妻 子 的 感 情 事 , 又 坦 承 曾 與 日 本 女 星 新 藤 惠 美 拍 過 兩 年 拖 。 凌 零 發 決 定 讓 讀 者 了 解 這 位 「 大 佬 」 背 後 一 些 鮮 為 人 知 的 事 。

讚 老 婆 大 方

陳 惠 敏 在 訪 問 中 不 時 提 及 結 婚 38 年 的 太 太 , 她 當 年 更 為 自 己 坐 了 兩 年 監 , 令 他 畢 生 難 忘 , 他 說 : 「 其 實 我 以 前 都 幾 花 弗 , 但 係 一 個 女 人 能 夠 為 你 付 出 兩 年 幾 時 間 入 面 , 你 係 咪 要 尊 重 佢 先 ? 」 陳 惠 敏 不 諱 言 自 己 也 曾 風 流 過 , 當 年 與 日 本 女 星 新 藤 惠 美 合 演 電 影 《 狂 情 》 , 後 來 彼 此 戲 假 情 真 , 發 展 兩 年 多 的 地 下 情 , 陳 惠 敏 又 稱 : 「 不 過 我 太 太 好 大 方 , 佢 知 我 以 前 花 弗 都 唔 係 點 理 , 總 之 你 識 得 返 屋 企 就 得 ! 」

陳 惠 敏 的 名 字 在 拳 壇 響 噹 噹 , 12 歲 開 始 打 拳 的 他 , 曾 奪 得 無 數 獎 項 , 李 小 龍 曾 盛 讚 他 說 : 「 腳 就 李 小 龍 , 拳 就 陳 惠 敏 。 」 提 到 最 難 忘 的 拳 賽 , 他 說 : 「 72 年 代 表 香 港 參 加 中 國 國 術 擂 台 大 賽 , 冠 軍 賽 對 一 個 菲 律 賓 選 手 , 打 十 幾 秒 , 我 一 個 直 錘 , 就 打 甩 佢 牙 骱 。 」 坊 間 有 傳 他 曾 在 擂 台 中 擊 斃 一 韓 國 拳 手 , 陳 惠 敏 說 : 「 冇 咁 事 , 打 死 拳 手 個 係 我 師 弟 。 」

抗 拒 演 黑 幫

在 影 壇 拍 過 130 齣 電 影 的 陳 惠 敏 , 原 來 起 初 並 不 太 願 意 拍 戲 , 他 說 : 「 時 唔 拍 戲 收 入 都 幾 好 , 江 湖 收 入 都 好 過 拍 戲 。 咁 有 個 導 演 特 別 鍾 意 我 , 叫 我 拍 部 戲 , 戲 名 叫 《 血 案 》 ( 李 琳 琳 、 鄧 光 榮 主 演 ) , 之 後 就 一 路 有 戲 拍 。 」 陳 惠 敏 初 時 被 定 型 為 大 反 派 及 黑 幫 頭 子 , 他 對 此 頗 有 微 言 : 「 去 到 外 國 影 迷 見 到 我 , 唔 會 話 我 係 香 港 演 員 , 佢 會 話 香 港 既 黑 社 會 , 搞 錯 呀 , 拍 戲 ! 」 自 此 他 決 定 嚴 選 角 色 ─ ─ 壞 人 中 的 好 人 , 好 人 中 的 壞 人 。

欽 佩 周 星 馳

陳 惠 敏 曾 與 無 數 圈 中 人 合 作 , 但 要 數 最 合 拍 的 , 他 首 選 梁 小 龍 : 「 最 夾 係 梁 小 龍 , 佢 係 演 員 中 打 得 最 好 。 」 陳 惠 敏 曾 與 周 星 馳 在 電 影 《 風 雨 同 路 》 和 《 濟 公 》 中 合 作 , 他 對 星 爺 讚 不 絕 口 : 「 呢 個 人 叻 到 絕 , 佢 唔 係 靚 仔 , 但 佢 所 做 一 舉 一 動 係 香 港 人 既 標 誌 。 佢 拍 戲 好 認 真 , 我 好 尊 敬 佢 , 電 影 界 好 少 有 咁 超 級 叻 人 。 」

陈惠敏 Wai-Man Chan

陈惠敏

户口已锁 (香港)

男 狮子座