鎖住的青春 II

時間過得快,記憶也忘得快,唯有留下幾句給自己.........   把最想忘記的都記下.........

编辑 | 删除 "真心無戾 Tsotsi"

户口已锁 发布于:

香港最終都有得上啦,唔錯,總好過無得上.我就睇左好耐下,反正香港上咪講下囉

HP: http://www.tsotsi.com/

係我地d口語黎講, Tsotsi呢個字係南非等同”古惑仔”咁上下o個d ”野”~咁當然地梗係仲要高幾個班o個d "野人"啦~
我會覺得《天堂此时》Paradise Now~巴勒斯坦(最終都攪好係邊個國家[em48]) 輸左,係可惜,但情有可原,玩呢d野,邊夠人玩人情咁好丫?每年Oscar d 最佳外語卡,都會係一個唔知係咩個情況下好期望去睇,Tsotsi 個樣會有一個City Of God 個心情去睇,睇開頭小小都覺"有d 似" ,但睇下睇下~E! 唔係喎~仲玩"人性"添~睇完之後就覺得佢拎Oscar 係應該!

南非一直都係一個,有錢人同無錢人住係一個兩極世界個地方,好d 人可以好好,直情係天同地分別.無錢就慘到屎都無得你食.但無可否認南非係真係一個好地方黎. 但2010 世界杯係度攪就真係有小小唔合河車..... 有錢都咪去.....

本片最好就係casting, 主角"又唔係"一般演員~又係搵d 正常街邊人做, 但出黎就出奇地好,特別係個男主角,如果佢唔講,你直情覺得佢就係呢個"大佬" 真正做賊唔洗化妝! 你見佢去Oscar o個晚個樣,同戲中真係兩個人黎.好難相信呢d 就係街邊搵番黎.
總之,佢係咪"咁好睇" ?~ 又唔係,但又唔可以唔睇囉,但值得大家去留意一下~

做人真係好一念天堂一念地獄.又好奇怪地一定係會係唔應該個時候做一d 好唔應該d 事而影響左你一生, 唉....真係諗清諗楚!

我最鐘意佢同o個個坐輪椅o個個人o個part, o靚仔問佢~"你咁樣,你做咩仲要生活落去?"

另外有一個好笑地方,本片導演係未拎獎之前,係一個下雨晚上,俾人劫左架車, 個情況同戲中一模一樣~~haha~南非![em47]

户口已锁 (香港)

男 狮子座