寧靜致遠

等到燈火闌珊,只為在人群後靜靜地看你一眼。

新碎碎念 写日志 | 写影评 | 管理日志

编辑 | 删除 <<衝上雲霄>>--感動捉摸不定的 "緣份"

靈兒 发布于:

花了兩個星期煲完<<衝上雲霄>>。剛看完,好像人地寫讀後感一樣,好想將自己的感覺也表達出來。這套劇不愧是無線的經典劇集,製作好精細,人物之間的關係描畫地好細膩。也不惜血本遠赴意大利、日本、澳洲去拍外景。另我和Jaman這種很少追電視劇的人,也忍不住一集一集追落去。

全套劇圍著一個字展開。緣份是什麽?是好抽象的東西,只能用心去體會。它代表一段關係的開始、延續、和結束。

最被緣份玩弄的是阿Belle, 基本上她一直都在追求有緣的那個真命天子,但也因爲這個執著的追求,仍令自己大部分時間都活在痛苦裡。她是那種很感性、很浪漫、但有點蠢蠢地的小女人。她與SamVincent的兩段緣份,都沒有好好把握。與Sam因誤會而分開,令她很鬱悶。另一邊,與Vincent在一起的時候,又唔肯定自己心裡的那一個到底是誰。直到Vincent因意外離開,她才發現自己最愛才是Vincent。但一切都太遲,已經唔可能再延續這段緣。或者,緣份和時間的配合是好重要。在合適的時間遇到合緣的人,才是完美的。

Zoe是一個相反性格的女子。她自己是沒什麽感情緣份的人,但她很樂觀、很積極、敢去爭取想要的東西。正是她這種樂觀積極的態度,爲她贏得友誼同愛情,以及她的生命。雖然我一直覺得Sam跟她不是好襯,但如果我系阿Sam, 我都會選擇Zoe,也不是Belle。因爲在Zoe身上可以揾到肯定,同埋快樂,一定是一會好的生活良伴。

Sam呢,我覺得他就是Dr.Siu的翻版。一個在生活上好悶,但在心靈上好有深度的人。在戲裡,他是專業的機師,優秀的Instructor, 也是每個人的心靈導師。如果你有這種朋友,是一種福氣。因爲他可以俾到你鼓勵,同埋幫你成長。好欣賞他講那句得啦,交俾我處理。令人覺得他好信得過, 好可靠, 可以好放心交俾佢去處理你的問題。

Vincent呢,唔知點講,他集齊了好男人所有的優點菜---外表高大、有型、靚仔,職業是機師,有生活品味,又風趣,對老婆好,有耐心、會忍讓、也會認錯......可以說是最好最好的老公人選。無奈,卻是最慘的一個角色。他很愛阿Belle, 一直陪著阿Belle玩緣份遊戲,在最後就快贏的時候,卻客死異鄉,留下一聲歎息。順便一提,Vincent的離去系一個好大的感動位,編劇真系編得好好,特別在後來阿Belle演繹那種睹物思人,痛不欲生的感覺時,我相信好多觀衆都會喊。

有緣的才能做夫妻,做朋友。Zoe叫每一個人珍惜眼前人,或者,就是叫我們要珍惜每一段關係。眼光放寬啲,放遠啲。生離生別其實都是很平常的事,用平常心去面對,活在當下最緊要。另外,要處理好一段關係,最重要是坦誠。好多關係破裂,都系由於沒有溝通而産生的誤會。而修復關係,就在於重新溝通。

有幾句經典的對白,想記低:

[Sam]記住,休息都系工作的一部分。

[Vincent] (在離境大堂)你覺唔覺得呢度好似人生縮影?你睇,呢度有悲歡離合,有聚有散。有緣的就可以白頭到老,無緣的就只能擦身而過。緣來緣去。你系當局者的時候,有好多野你睇唔清,只有抽身,望返轉頭,先知道好多野係自己控制唔到。我的意思係,有時無話對定錯,只有盡過力,努力過,結果係點根本無法勉強。用平常心去睇寬啲、睇遠啲,你就會知道悲歡離合根本係一件好平常嘅事。......有好多野唔使講嘅,到要明嘅時候自然就會明架啦。

[Sam]唔好爲一啲唔確定的事而擔心,而俾自己咁大壓力啦。(在安慰阿Belle可能有AIDS時)

[Zoe]我再講多個故仔俾你聽。今次的主角係Ally。自從佢放低佐對佢老公的感情執著之後,佢唔再收埋自己,開始去幫人。......佢啓發左我啊,佢話俾我聽,人生之中,除了談戀愛拍拖之外,其實我哋仲有好多好多其它野可以做。譬如去幫啲有需要嘅人。

[Zoe]打風落雨我地就控制唔到,不過,個太陽一定會出來的。你睇,系未?......人生好寬架,除左愛情,仲有友情同親情。所以一定唔可以放棄。

靈兒1157947 (伦敦)

女 34岁 射手座