kangkang

时光,既一分一分地过去,也一分一分地进行,又一分一分地将来,故此我必需一分一分地珍惜,于是也就成了我的时光。

我的日志 写日志 | 写影评 | 管理日志

编辑 | 删除 沪语精辟:(31)上海宁额口头禅

李守白重彩画《讲白相》22x20CM 2010年

编辑 | 删除 沪语精辟:(28)上海闲话里“钞票”交关

编辑 | 删除 沪语精辟:(27)木、木兄兄、木知木觉

kangkang 发布于:

搭几个朋友约好去龙华寺碰头。相信菩萨个可以去烧烧香。吃得清淡个可以辣海庙里个素斋用一碗罗汉面。贴隔壁个烈士陵园里可以散散步、踏踏青、拍拍照。碰头地点约定辣庙门口。好几个人都迟到了。伊拉还是老皇历,只晓得坐公共汽车才能够摸到龙华寺。其实11号地铁就到龙华寺。从地铁口出来,迎面就是龙华宝塔树辣眼门前。勿足百步就可以走到庙门口了。迟到个朋友都叹气:“唉,木了木了!新上海叫阿拉迭点老上海也变成了阿木林哉!

编辑 | 删除 沪语精辟:(26)上海话的前世今生

kangkang 发布于:

上海从20世纪10年代起就是全国金融、经济搭仔文化个龙头,上海方言也自然个成为江南以至全国语言发展个龙头。1935年,当时提倡“大众语”个乐嗣炳先生就写到上海当年语言生活个崭新面貌:“中国的现阶段是产业革命。上海港每年出入船舶二万多只三千多吨,在世界只让纽约……充实的物质文化发展了相应的精神文化,近几十年来主要的文化运动和文化人大都从上海出发。随着时代而演进,上海是现代中国交通的枢纽,产业的大本营

编辑 | 删除 沪语精辟:(25)上海人的“吃相”

kangkang 发布于:

就跟长相一样,每个人的吃相都不同,有的斯文,有的精细,有的豪放,有的粗鄙。后来,上海话里将人的行为举止统称为“吃相”,如果一个人做事情“穷性穷”,就会被指为“吃相太难看”,那这位朋友的前途就大有问题了。

现在“Table Manner,餐桌礼仪”是一个时髦的词,在老上海的嘴巴里,这叫“做规矩”。在家吃饭要守规矩,出去下馆子更要守规矩。老底子,在知书达礼、又是三代同堂的大家庭,一家人坐在一起吃饭,既

编辑 | 删除 沪语精辟:(24)十块洋钿

kangkang 发布于:

辣俗常生活中,上海人对钱个数量单位,喜欢称块勿喜欢称元,几块钱会比几元钱更加鲜活,如果是辣菜场讨价还价,“几元钱”恐怕是还勿了啥个价个,因为搿勿像是上海人个说法,有点阿乡兮兮【乡下人】。比搿一个数量单位更加值得琢磨个是,辣有50元、100元票面诞生之前,上海人有一个勿知从何时诞生个习惯,辣钱个金额之后,要加一个后缀词:洋钿。勿管数额大小,洋钿两字一定跟辣最后。十块洋钿,一块洋钿,哪怕是角和分,照样

编辑 | 删除 沪语精辟:(23)汇江南风味于一炉

kangkang 发布于:

上海辣辣都市化个进程当中,汇集了全国各地个民俗文化,尤其是苏浙徽个江南民俗,本来江南地方就是经济文化繁华之地,来上海个交关人又非平庸之辈,辣衣食住行各方面,移民带来了多元优良个生活习俗。单讲饮食小吃文化,上海就熔江南风味于一炉。早辣上世纪二三十年代,辣上海个闾里巷间,各种小吃争相呼吆,本地人卖擂沙圆、糖粥、熏肠肚子,苏州人卖甘草梅子、盐金花菜、小虾米豆腐干,宁波人卖鸭膀鸭舌头、醉蟹黄泥螺;外加广东

编辑 | 删除 沪语精辟:(22)现代性洗礼上海话

kangkang 发布于:

中西融合、海纳百川个城市品格,使得上海个本地人搭仔移民辣多样化个社会形态里充满创新精神,搿个从开埠以后上海话造词个开放搭仔包容个派头当中完全看得出来。

对源源勿断个新物事,一时勿想新创词语个,干脆冠以“洋”字来称呼,像“洋货、洋钿、洋布、洋琴、洋油【煤油】、洋灰【水泥】、洋袜、洋装、洋红、洋伞、洋刀、洋钉、洋火【火柴】、洋房、洋线团、洋风炉【煤油炉】、洋铁碗、洋囡囡、洋泡泡【气球】”咾啥,搿个当中交

kangkang (檀香山(火奴鲁鲁))

男 天秤座